Sista dagen hade vi inte mycket tid på oss, för flyget hem gick vid lunch. För att trots det hinna med någon så hade vi sparat ett slott som hette Vysehrad till den här dagen. Det låg precis intill vårt hotell, så det tog bara fem minuter att gå dit och gå runt lite.
Slottet Vysehrad är egentligen det äldsta i Prag. Det ska ha funnits ett slott här sedan 600-talet. Nu består det av en väl befäst borg på en klippa högt över floden. Innanför murarna ligger också en kyrka och diverse andra byggnader.
Vi tog en lugn promenad runt murkrönet och tittade på utsikten över Prag åt olika håll. Nere i vallgraven hade man anlagt tennisbanor vilket såg lite lustigt ut. Innanför murarna fanns ganska mycket parkområde och fåglarna där hade bestämt sig för att Pragvåren kommit och kvittrade mycket, även om det inte var speciellt varmt.
När vi kom fram till kyrkan insåg vi att det var söndag förmiddag och att det pågick en gudstjänst så vi gick inte in. Det fanns dock fönster i dörrarna så man kunde titta in. Det var faktiskt lite synd att vi inte hade möjlighet att gå en sväng i den här kyrkan, för även genom dörrarnas små fönster kunde man se att varenda väggyta i kyrkan var täckt med målningar. Det fanns utsmyckningar överallt.
På andra sidan av kyrkan fanns det en kyrkogård som vi gick ett varv i. Runt ytterkanten på kyrkogården var det byggt som en arkad med yttervägg och tak, men öppet in mot kyrkogården. I den fanns stora gravmonument med flera meter höga statyer och stora mosaiker och liknande. Man kan ju i och för sig se den typen av monument här hemma också ibland, men då är de i allmänhet åtminstone hundra år gamla. Här var de inte mer än några år gamla, så uppenbarligen gör man fortfarande på det sättet. Överhuvudtaget var det helt klart att traditionen var en annan, för de flesta gravstenarna såg annorlunda ut än de skulle gjort i Sverige. De flesta var ganska stora. Det var inte ovanligt med fotografier på och det fanns ofta statyer, små staket och massor med ornamentering. När vi precis var på väg ut hittade jag författaren Karel Capeks grav, med en bok i sten uppslagen nedanför själva gravstenen.
På vägen tillbaka kom vi fram till den delen av Vysehrad som vette mot sänkan mellan den delen av staden vi bodde i och centrum och fick återigen mycket bra utsikt, både mot centrum och mot hotellet och bron över sänkan.
Denna sida underhålls av Hans Persson. Hör gärna av dig om du har kommentarer eller frågor.
Tillbaka till resesidan.