Conscience 93

Jag besökte Conscience i helgen. Tyvärr var det lite för få andra som gjorde det så det var lite glest med folk. Det var planerat för 200- 300 besökare och jag skulle tippa att det var lite knappt hundra personer där.

Hedersgästen Jerry Pournelle visade sig snabbt vara en ärkeamerikan. Man fick anstränga sig för att höra vad han sade och snabba sig om man ville kommentera någonting. Han verkade inte ha någon större insikt i att det finns personer som inte har samma åsikter som han.

Som en extra bonus fanns det ytterligare en amerikansk gäst, Mike Jittlow, filmare från Hollywood och skapare av filmen The Wizard of Speed and Time (se den!) fanns också på plats, en stor del av tiden bakom en videokamera. Han berättade bland annat lite om sitt nästa projekt som kommer att startas ordentligt så fort han hittar finansiering. Det är en film som ska handla om vikingar och går under namnet Bjorn to be Wild.

Det fanns även en del ytterligare tillresta personer i form av (minst) en finne, två norrmän, två polacker, två rumäner, två ester och åtta litauer. Några kommunikationssvårigheter märktes dock inte.

Programmet bestod av några stycken filmer, ett par debatter och en del föredrag, tal och förevisningar. Tyvärr lämnade förberedelserna en del att önska här och där. Det som dock var den största bristen var att det inte ens fanns så mycket program att det gick kontinuerligt. Dessutom höll det inte utsatta tider mer än då och då.

Det hela utspelade sig på Medborgarhuset i Stockholm. Det stora programrummet var väl i sig inte något egentligt fel på förutom golvet som gav ifrån sig högljutt knarrande oavsett hur försiktigt man försökte smyga in eller ut. Förutom det fanns en receptionsyta, lite korridorer med konstutställning i, ett rum med några gamla PC och diverse demonstrationsprogram och två våningar ner fanns en mycket trevlig bar och kafeteria.

Det känns som om arrangörerna har velat göra väldigt mycket och liksom hamnat mellan stolarna. Om man trodde att man skulle komma till en science fiction-kongress så fanns det i princip inget program som var speciellt intressant och som inte hade med datorer att göra. Om man å andra sidan var intresserad av datorer och kom dit för den saken så var de flesta punkterna på ganska låg nivå. På så sätt var de respektive programmen (science fiction och datorer) kanske mest lämpade för varandras publik som introduktioner till nya områden.

Trots att det kanske inte fanns på mycket program hade jag trevligt eftersom det fanns gott om personer att sitta i baren och snacka skit med. Men var det det jag egentligen åkte dit för?


Denna sida underhålls av Hans Persson. Hör gärna av dig om du har kommentarer eller frågor.

Tillbaka till kongressrapportsidan eller till den allmänna resesidan.